//Fabrik atau Kain yang sesuai digunakan untuk Bersanding / Nikah / Majlis majlis tertentu.

Assalamualaikum.

Ini adalah entri yang kedua untuk hari ini. Sekali dah publish , berkobar - kobar hati ni nak menaip satu entri lagi. Kalau sebelum sebelum ni pasal pengalaman. Kali ni saya nak share sedikit tips idea dan sebagainya. Dan disebabkan ramai yang hantar email tanya fabrik apa yang sesuai untuk digunakan semasa tunang / nikah / bersanding / majlis - majlis penting. So make it simple, aku terpanggil untuk menulis satu entri. Dan entri ini bukan dari seorang yang pakar ye , harap maklum. Cuma pelajar biasa yang baru sahaja tamat diploma fesyen. Dan for sure bukan pelajar textiles. Kalau pelajar textiles, sentuh kain je dia dah tahu ni kain apa. Contohnya sentuh kain, ni kain georgette yang harga tak berapa mahal cuba 6.90 sahaja. Beli dekat kamdar atau nagoya. Fuhhh!

-,-" (pensyarah aku letttew)

Perkara penting untuk korang tahu adalah mencari kain yang sejuk, menyerap peluh apatah lagi sejuk mata memandang.

Kecuali lah korang memang nak pakai baju tu sekali je. Korang boleh beli kain satin.

Tapi kalau korang nak pakai untuk hari hari yang lain, dan korang jenis yang kuat peluh, dan korang rasa cuaca pada hari persandingan korang panas.

Saya suggestkan :

- SILKY FABIANO
- VALENTRO UOMO
- SATIN SILK
- SOLUNA PLATINUM
- VALENTINA

Untuk kain yang lembut lembut , melambai lambai ditiup angin.

- PLAIN CHIFFON
- CHIFFON GEORGETTE
- GEORGETTE

Untuk kain lining / alas baju. (Kain lembut juga , lemah gemalai je. macam kain chiffon, tapi bila dah jadi alas, baju takkan nampak jarang, kain yang sejuk sangat)

- LINING ARITACHI 
- LINING CREPE

Kain yang sangat cantik dipakai , nampak terletak je. Tapi panas dia ala - ala je. Tak sejuk sangat dan tak panas sangat.

- DUTCHES SATIN

Untuk kain kain diatas, senang kalau nak cari di JACKEL. Sebab jackel korang sebut je nama kain ni ni ni. Dorang terus direct bawak korang pergi dekat tempat kain tersebut. Banyak pilihan. Tapi kalau korang pergi dekat kamdar/ nagoya dan sebagainya. Takda nama nama kain, kena cari sendiri, dan paling utama sekali, pekerja akan geleng kepala je sambil kata TAK TAHU.

Kecuali kalau korang dah tahu kain tu macam mana macam mana boleh lah cari mana mana kain. 

Tapi biasa lah, jackel harga dia agak tinggi berbanding kedai kedai yang lain. Tapi untuk layanan I bagi lima bintang. Kalau korang pergi jackel jangan malu malu minta kurang.

Kalau nak beli kain dutches beli dengan euro moda. Minta harga rm 30 okay! I share tips ni. Tapi kadang kadang Dorang tak bagi sangat , maybe dorang bagi rm 33 ke rm35 ke. Harga dorang letak adalah rm 45 keatas. Atau pun korang boleh pergi Osman dekat Semua House kalau tak silap. Situ harga rm30 ke rm 35 tak ingat.

Untuk kain yang soft, lemah gemalai. Dapatkan dekat Kamdar ye! Ambil yang harga rm 8 ke atas. Itu dah dikira kain yang sesuai digunakan. (:

Lining crepe/ aritachi. Korang boleh dapatkan dalam harga rm10. 

 Untuk design yang saya gunakan kain Valentina (biru ) rm 15 dekat jackel. Georgette (pink) rm6.90 dekat kamdar. Terima kasih wanie sebab sudi jadi model (:
Yang ni pulak Saya guna dutches (beli dekat euro moda - rm 29 semeter ) Chiffon (NAGOYA - rm 6.90) Tapi tolong jangan beli kain chiffon ini, tak tahan , cepat berbulu .



 Untuk yang ni, Guna Chiffon yang dijual di jackel rm25. Tapi dapat rm 15 je:P Kain satin bahagian dalam, dan kain lace yang dibeli di Nagoya RM36.90 sahaja semeter. Untuk baju lelaki, bahagian luar adalah dutches satin.

Diharap entri kali ini dapat membantu mereka yang sedang ingin bercinta. Ehh salah pulak. Yang mahu mendirikan rumah tangga dan sebagainya! Okay sekian terima kasih. 

(Aku tak tahu kenapa aku suka tulis Jakel dengan perkataan jackel -,-" Re-branding kutt. Haha) - Pedulikkan

Salam shuha.

50 comments:

Anonymous said...

info yang berguna. teruskan menulis dik!!

fashionableSHUHA said...

Thankyouuu sebab baca! (:

Nur Farazilla said...

Thnks for sharing this info..keep up the good work :-)

fashionableSHUHA said...

Terima kasih fara (:

Imwa Hijab said...

Salam. Dear... awak tgk baju nikah maria elena yg color cream tu? Awak tau x kain jenis ape?hehe teringin nak buat tp xtau kain jenis ape mcm mana nak cari pls helppp!! Thanks!!!

fashionableSHUHA said...

wsalam.

normally, pakai kain chiffon untuk bhagian luar.

bahagian dalam macam kain kain yang sy bgtau dalam entri ni.
kalau murah satin biasanya tapi panas.
kalau mahal boleh cari satin silk selesa.

kalau nak cari, kat jakel byk sgt pilihan, and dorang boleh suggestkan kain mana lagi ok.

kalau nak murah beli je kat kamdar, cari kain chiffon yg very soft.

kalau ada pape, email sy eh. fashionableshuha@yahoo.com

takut xperasan soalan kat sini, hehe
(:

Eja Razif said...

good information! nak beli peplum kain dia valentina..bagus tak eh?

fashionableSHUHA said...

Eja, okaaay. cantik, sebab dia kain yang jatuh. sos esuai buat peplum, dress jubah pun cantik

yana said...

Dik kalu wat tudug pakai chiffon jorjet ok tak? kalu kat kamdar bape ek harge semeter rase2

yana said...

Dik kalu wat tudug pakai chiffon jorjet ok tak? kalu kat kamdar bape ek harge semeter rase2

wisteria said...

kt kamdar @ nagoya ble x dpt kain valentina?
pling murah kain valentina nie leh dpt bpe ek?

wawa syaida said...

salam kenal shuha...entry ni sangat membantu...thaaaaankkkssss a lot :)

HAWA & HASNI said...

Dull satin tu kain yg mcm mana?boleh tolong tak bg jenis kain satin yg sesuai utk buat dress jubah @ abaya..

Nazeha Badron said...

Salam, saya nak tanya kalau nak buat baju kurung kedah kena buat lining ke? saya guna kain chiffon. *tak tau lining tu apa*

fashionableSHUHA said...

wsalam semua.

kain lining tu macam kain lapik dalam. taknak bagi nampak jarang.
pergi je dekat kamdar atau nagoya. tanya nak kain lining.
nanti dia tunjuk.

Kain valentina cantik buat peplum, buat dress, jubah pun okayyyyy

Chiffon georgette okay je. rm6.90 dekat kamdar.

Tak sure lah kain valentina ada ke tak kat kamdar atau nagoya. sebab tak pernah cari. dekat jakel rm15 ke atas.

Thank you wawa (:

Kain kat atas yang saya tulis tu, semua sesuai/

Nur Izaty said...

Assalamualaikum..kalo nk buat abaya sesuai kain ape ye?

fashionableSHUHA said...

Waalaikumussalam.

Kain valentina crepe atau valentro uomo okay.
sebab kain dia jatuh, nampak cantik.

nurul hidayah said...

akak... saya baru nak mengenali jenis2 kain... kain apa yg sesuai utk shawl n tudung?? *p/s:klu boleh nak yg x ikut shape, x jarang n sesuai dipakai kemana2 sahaja :-)

nurul hidayah said...

akak... saya baru nak mula mengenali jenis2 kain... kain apa yg sesuai utk shawl n tudung?? *p/s:klu boleh nak yg x ikut shape, x jarang n sesuai dipakai kemana2 sahaja :-)

fashionableSHUHA said...

nur hidayah.

Selalunya orang guna chiffon or georgette. tapi dua dua kain jarang.

Saya tak berapa sure,
tapi kalau yang selesa dan tak jarang.
kain lycra okay.
tapi selalu nya tudung syria.

Myb kain koshibo pun boleh. senang dibentuk.

Sorry, ini je yang dapat share, yang saya tahu.

harap membantu (:


Ain Dzaya said...

pehh..wanie..model dowh!

qaseharvienna said...

Kain ape yg slalu RR gune utk kain kembang mcm ikan dyung tue..slalu buat dgn kain yg xsesuai. mcam keras jew!help me

sy@fira sajer... said...

Wah.. Bagus.. Thanks for your sharing.. Memang tgh buntu nak pilih fabric utk baju sanding..

wan said...

salam, sy ada kain saree, xtau jenis apa, jarang sgt n mcm chiffon.bkn kain saree yg kain kilat n tebal tu. nk buat jubah, so lining die sesuai guna kain apa?tq-wan

Anonymous said...

Salam, kain valentro tu macam mana? Boleh bg description sikit tak? Tq(iqa)

Anonymous said...

salam , nk tnya kalau nk buat leather skirt, kain ape yg sesuai? Pvc atau artificial leather? thanks :)

Anonymous said...

Salam...

nak tanya kalau orang gemuk sesuai pakai kain apa...

LeAn0306 said...

assalam..nk tnya la..ape beza heavy dull satin dgn kain dutchess ye...tq..

Anonymous said...

As salam.Nak tanya.Sesuai ke kalau buat tudung@shawl menggunakan kain satin valentro?Selalu org buat tudung@shawl guna kain apa selain chiffon? Tqvm

Aida Safar said...

Hi saya nak tanye. Double chiffon sesuai tak dijadikan lining untuk prada lace? Maksudnya nk buat baju dengan menggunakan chiffon dan prada lace sahaja. Terima kasih

Aida Safar said...

Hi saya nak tanye. Double chiffon sesuai tak dijadikan lining untuk prada lace? Maksudnya nk buat baju dengan menggunakan chiffon dan prada lace sahaja. Terima kasih

Anonymous said...

salam...akak plan nak buat jubah maxi untuk knduri sepupu,tema purple..tp akak x tahu jenis kain apa yg sesuai.akak ni berbadan agak gempal n kulit hitam manis

fi zakaria said...
This comment has been removed by the author.
fi zakaria said...

Sy ad beli kain valentro uomo utk lining dgn chiffon..sesuai ke kain ni utk lining?tkut la kot2 die tebal utk lining

fire bender said...

salam nk tny..adexade terbeli dress untuk knduri kawin kain jenis roberto cavalli kaler emerald green..sesuai ke kain tu sbb saye jenis kuat berpeluh jugak

Noor Sya said...

salam sis
nak tanya, apa beza valentro dull satin dgn valentino dull satin ya? which one yang x perlu iron?
sy pernah beli satu satin yang tebal and x perlu iron, cuma x tahu yang mana satu.

tq

Asrina Mohamad Sidek said...

Sy juga ingin tahu perkara yg sama spt Noor Sya..sbb sy baru je ke Jakel tp jmpa Satin Valentiro..

Asrina Mohamad Sidek said...

Sy juga ingin tahu perkara yg sama spt Noor Sya..sbb sy baru je ke Jakel tp jmpa Satin Valentiro..

Asrina Mohamad Sidek said...

Sy juga ingin tahu perkara yg sama spt Noor Sya..sbb sy baru je ke Jakel tp jmpa Satin Valentiro..

Anonymous said...

salam, saya nak tnya... untuk buat dress n bju melayu.. kain jenis apa yang sesuai... kain dull satin japanese ok ke ?? tq :)

Hana Blossom said...

salam perkenalan dear :)
Nak tanye kain ape ssuai utk buat seluar palazzo.. Please.. Hrap dpt mmbantu.

Sha My heart said...

Wah, banyak lagi nak kena tahu ni.

Sha dah tersalah beli kain untuk baju lelaki. Sha beli satin itali. Tapi bila check balik, sepatutnya, Sha beli satin duchess.

olie fazlia said...

tq sgt share pasal ni... memang saya tak pakar langsubg bab kain

nurul amira said...

Salam.. sy nak tnye. Sesuai tak time nikah perempuan pakai duchess. Sy dh terbeli kain duchess.

nurul amira said...

Salam.. sy nak tnye. Sesuai tak time nikah perempuan pakai duchess. Sy dh terbeli kain duchess.

Anonymous said...

Kalau jubah lelaki biasanya kain jenis apa yg sesuai? Yang tidak mudah renyuk

Shafini Shafei said...

BAGUS PUNYA BLOK!!! SAYA SUKA, BAHASA MUDAH DAN SANTAI...
SIAP NGAN NAMA KEDAI TU,,,HEHEHE...

Shafini Shafei said...

blog...

lawest collection said...

nak tnya kalo kain jenis paloma , mcmana ya dia keras tak kain dia, nk belli ready made..jenis kain dia guna paloma..bole bg pndapat

jirus air said...

Terima kasih atas infonya,saya ambil yg haq sahaja lain tiada dulu kini dan selamanya.