//Persediaan sebelum berjumpa dengan Tailor / Designer.

Salam,


Semenjak dua menjak ni asyik entri berkaitan dengan perkahwinan dah. Kemudian akak pulak post dekat Facebook pasal Perancang Zuriat Soleh. Dah kenapa dengan aku ni sebenarnya? HAHA -,-



Okay  berbalik pada tajuk, aku rasa nak berkongsi pendapat je. Harap korang ada sedikit ilmu before nak jumpa designer atau tailor ye. Kadang kadang kita tak tahu langsung, and for sure kena lah buat sedikit research.



First korang cari lah beberapa keping baju/dress yang korang suka! MElalui internet banyak design yang boleh jumpa. Taip lah, dress kahwin / nikah. My wedding dress/ Review my wedding attire dan sebagainya.



Tapi kalau korang tulis bahasa om puteh keluarlah dress kahwin mat salleh, elok lah tulis bahasa melayu je. Bahasakan jiwa bangsa! hakhak. 




Okay bawah ni adalah contoh contoh dress yang aku minat! Hikhik, So kalau lah aku nak gi jumpa designer, mestilah WAJIB aku print gambar gambar semua ni.

Then explain lah sikit.
 I nak dress macam ni. Banyak guna lace,
 And I pun macam berminat dengan dress yang ni. So u rasa macammana? Mana lagi better dan sesuai untuk  badan I? (Try minta sedikit pendapat, at the same time bagitahu mana yang lebih kita suka )
 And I nak letak sikit butang bungkus ni, maybe dekat belakang dengan dekat tangan sikit.
So my veil I nak panjang meleret macam gambar ni,
And I rasa nak buat leher macam ni, sebab I pakai tudung kan, so nanti takdalah tudung tiupp angin dah nampak leher .

Okay Dapat tak , apa yang cuba disampaikan sebenarnya? 

So untuk warna, korang kena lah decide sendiri. Jangan lah pergi bawak jumpa designer/tailor jugak. Pening kepala nanti. Apa lagi search juga dekat internet Okeeee!

Kalau rasa rasa macam tak jumpa gambar design yang korang nak dekat internet atau tak da PRINTER, tapi design atau gambaran gambar baju korang nak tu dah berlegar legar dalam otak. Silalah translate dalam lukisan diatas kertas.

Takpe jangan risau lukisan tak cantik ke apa ke, tapi at least orang tengok dorang boleh faham apa yang korang nak.

Contoh:
Macam ni pun tak apa, asal nampak shape dia, dan tahu apa yang anda nak.
Ni advance sikit, siap lukis lace. 

 Ni lagi advance siap ada pilihan warna lagi. Cool!

So, lepastu barulah tailor atau designer bagitahu kain apa yang sesuai, nak beli berapa meter dan lain lain lagi. Okay?

Btw, SIMPLE IS MOREEEEEE!

So tunggu next entri berkaitan dengan perkahwinan!
Bye, Salam (:

4 comments:

polka dot said...

kite pon suke lace!!! warghhh haha :p

NZ said...

Suha, last design yg gold tu mmg taste I :D hehe.

fashionableSHUHA said...

KAk aika : sep sep sama!!

NZ: Haha, penat suha fikir spe lah disebalik nz ni, :P hehe, boleh lah untuk next dress. kehkehkeh

NZ said...

Hehe, tu details die byk sgt kot. one fine day nti buat. heee :D