//Baju kahwin untuk disewa. Murah! (Mana pergi semangat ku!)

Assalamualaikum.

Hari ini bonus. Sebab nak update dua entri. Walaupun baru je lepas buang sampah terus semangat balik nak tambah lagi satu entri. pembuka kurungan ada kena mengena ke kan? Tutup kurungan.

firstly, nak cerita tentang dress perkahwinan kakak ipar. Iaitu kak ainul.
Hambui, lamanya baru nak bercerita. Orang tu dah berbadan dua ni ha. Alahaiii/

Sebenarnya nak naikkan semangat saya balik. Entah kenapa semenjak 2 - 3minggu ni dah takda hati nak menjahit, men - design dan sebagainya. Kenapa ni, kenapa ni.

Let's begin now!
Haha.

Okay masa ni, adalah masa cuti semester 3:)
Saya tak tahu nak jahit dress pun, tengok dekat you tube. Tutorial jahit dress.
So, dari situ banyak jugaklah research yang dibuat.

Nak baju macam mana, warna apa yang sesuai. Fabrik mana yang okay.Semua semualah.

Abang siap bawa pergi butik butik, semua house jalan TAR. Sebab nak curik sikit sikit rahsia tentang dress ni. Dari situ belek belek cara jahitan, belah mana nak sambung belah mana nak letak zip, belah mana nak belah.

Kak ainul pulak, bagitahu dress mana yang dia suka.

So dari situ banyak idea datang.

Even mak akak, betul betul menghalang saya dari menjahit baju kahwin. Sebab takut apa - apa terjadi.
Tapi saya bangkit balik semangat tu, bila dapat sokongan dari abang ngan kak ainul. Bukan senang kan, nak dapat sokongan dari pengantin sendiri.

Jadi, saya bangkit. Walaupun apa apa yang berlaku saya akan teruskan juga.
At that time, abang janji. Kalau kain rosak abang belikan yang baru.

:, )

Terharu sangat.

Dalam tempoh seminggu duk buat pattern. Ada je benda tak kena -,-"
LEpas tu baru tau, dapat ukuran salah.
Haha.

Ujian ujian.

First time jahit kain chiffon, dan lace. Berdebar. Chiffon and satin beli di Jackel, dan Lace di Nagoya. Lace tak mahal sangat, tambah beads sendiri je.

Lepas 1minggu setengah.
TADAAAA! Siapdah,
Alhamdulillah :)

 Walaupun ringkas, bagi aku menarik. (Bukan sejuk kan hari sendiri.:P)

 Suppose tak yah belah dekat tengah tu. LAgi cantik kut. Tapi last minute idea, tak fikir panjang terus potong. 


 Baju abang pula, tempah dekat semua house. Cantik! Suka sangat. 

Ada sesiapa nak sewa tak? Haha. KEna cari duit ni -,-"
Tapi tak boleh buat alteration abang tak kasi.

Agak agak badan pengantin macam abang ngan kak ainul. Bolehlah nak sewa.

Bila naik semester 4, barulah belajar cammana nak buat evening dress/ wedding dress. Banyak rupanya salah. Kehkehkeh. Sepatutnya tak boleh jahit tepi. Dan tak boleh ada top stitch. Tapi, kat baju ni semuanyaaaa ada! 

Haha.
Itulah bezakan, bila kita dah belajar atau tak belajar.
Dan baju wedding ni juga ada 2 lapis.

Tapi sebenarnya kalau belajar, mesti buat 1pcs je. Takda dua mahupun tiga.

Okaylah.
Alhamdulillah semuanya selesai.
Dan ramai kata baju ni cantik, walaupun sedara - sedara semuanya macam tak percaya yang saya akan jahit baju pengantin. Tapi I'm still strong! Peduli apa kata orang. Terus Fokus. Yakin dengan keberanian sendiri.

Usah bersungguh - sungguh. I.Allah dapat hasil yang terbaik.
Janji Allah itu pasti!

Lepas baca entri ni, i.Allah saya akan semangat balik nak buat 4 design sekaligus untuk sem depan. Tapi my target adalah 5. Inshaallah:) Doakan saya.


Kalau nak tempah baju kahwin anda? Tunggu saya habis diploma k.
Haha.

Salam:)

19 comments:

Afiq Suraya said...

da habis diploma?kalo da abes,sy nk tempah bj..;)

Anonymous said...

salam awk..blek sewa x baju nih...td sy googgle2 n tjumpa your blog..kindly email me back ok..thanks

wawa_1590@yahoo.com

SNSM said...

salam..baju wed tu cantik..brapa ye lau sewa?

Ijiyu said...

awak ambik tempahan tak skrg? - sorry dont know whether you dh habis study ke blom..huhu

and brp sewa untuk baju u kt atas ni ye, pm please

firashah said...

salam kak. berapa akak amek untuk tempahan? email sy eh.
rarazulo@gmail.com

Anonymous said...

salam. pm utk sewa. thanks

fashionableSHUHA said...

Dah alhamdulillah baru je habis my diploma. Kalau ada apa apa nak tanya, please let me know k. email dekat fashionableshuha@yahoo.com

Yan Bani said...

Bape sewe baju ni?? Skali ngn bju laki ke? Nk pki 4hb 11 ni sempat x

Yan Bani said...

Bape sewe baju ni?? Skali ngn bju laki ke? Nk pki 4hb 11 ni sempat x

fashionableSHUHA said...

email saya. fashionableshuha@yahoo.com
thank you (:

fashionableSHUHA said...

or contact my facebook

Nashuha Shabirah Bt Ideris

cik aletheea: said...

dah abes diploma belum, nak tempah nie? hehehe

Change The Day said...

hai, kenape tak boleh follow awak ye?? anyway dress tu cantik event banyak salah jahit pun :)

pls follow my blog k..

fashionableSHUHA said...

hehe. dah nak masuk degree , kihkihkih

Anonymous said...

hi,assalamuaikum.. sy berminat nk sewa baju pengantin... boley emelkan details x? ungu_berry@yahoo.com.. thanks

Anonymous said...

salam.. saya soleha kawan k.ainul...saya search mr.google la jumpa blog awak ni.. awak kalau saya nak tempah baju dress / pengantin mcm k.ainul tu brape yer budget??? maksudnye upah jahitnyer... plzz... sms saya yer 0132116154... comey sgt.. ingt baju butik pengantin rupenye baju buat sendiri yer... minat sgt...

nerdy nadea said...

kaler grey ya dress tu. send me the detail of rental ya. thnx.
neropink87@gmail.com

Anonymous said...

MACAM MINAT JEK..DETAIL PLEASE..

EMIAL TO dyh_fantasy@yahoo.com

Thanks ya

Anonymous said...

salam. plz pm harga sewa dress ni pd anah214@yahoo.com

tq