Monday, May 14, 2012

//Lelangit Bengkak

Assalamualaikum,


Sekarang tengah sakit dalam mulut. Lelangit Bengkak, sakit sangat okay. Kalau korang pernah sakit gigi, lelangit bengkak adalah 2 kali ganda sakitnya dari sakit gigi. Emak kata sakit gigi, adalah sama sakit macam orang nak bersalin.


Cuba bayangkan?


Mungkin nanti Allah bagi aku bersalin tak sakit sangat kut. Sebab aku dah banyak kali sakit gigi , sakit garham mahupun sakit lelangit. 


Start sakit lelangit adalah masa aku berumur 14tahun. Kali pertama sakit, menangis nangis. Sebab tak tahan. Tapi aku dok telah panadol je, dan selalu sangat tidur. Seminggu lebih jugaklah rasanya sakit tu.


Sakit lelangit macammana tau, Lelangit korang akan bengkak , dan kadang kadang timbul putih putih. Kalau yang teruk sampai bernanah berdarah. Dia boleh jadi belah kiri kanan atau dibahagian tengah.


Aku selalu jadi bahagian tengah je, belum pernah kiri atau kanan. Tapi aku harap takkan terjadi sebab ada sorang blogger ni dia jadi belah kanan, sampai pipi sekali bengkak macam baru lepas kena tumbuk, mata pun jadi sepet.


:, |


Bahagian tengah pun sakit, lagi sakit bila nak makan atau pun bercakap. Bila bengkak di lelangit terlalu sakit aku tidak banyak bercakap dan akan selalu tidur. Betul betul tak tahan.
Aku dah selalu sangat kena benda ni.


Setahun 2,3,4,5 kali. Biasa.
Tapi alhamdulillah sejak akhir akhir ni 2 kali setahun je.
Tapi 2 kali tu lah yang aku taknak hadapi.


Kalau tak tahan aku akan ketuk ketuk gigi depan pakai jari. Tekan tekan, sebab dia rasa kebas.
Lepastu bila duduk saja saja, aku akan gulung lidah ke belakang, tak nak lidak kena lelangit.


Semalam aku rasa macam nak cabut gigi depan guna spanar je.
Sebab ubat dah habis, Dari pagi sampai malam cari farmasi semua tutup-,-"
Bila nak tidur makan ubat tahan sakit je,


Macam macam tempat aku pergi nak tanya pasal sakit ni.
Tapi semua buat cool cool je, rileks je.


Penat dah nak tanya.


Bila pergi farmasi, dia cakap awak minum air panas eh?
Aku pun macam "erk" Apalah takkan air panas pun jadi macam ni.
Ada juga orang kata sebab badan panas , tak banyak minum air.
Ada juga kata terlebih minum air.


Lagi bertambah keliru.
Tapi ubat farmasi bagi tak membantu pun, ubat makan. sakit masih sakit.




Kali kedua , aku pergi kedai herba cina.
So dia bagi 3 jenis ubat.
Dia kata awak muda lagi, kenapa boleh sakit mcam ni.
Sakit ni punca dia dari urat saraf dekat bahagian gigi depan.


Bila dengar uncle ni cakap aku rasa macam betul juga.
Bila mak bagitahu abak,
Abak cakap cina tu mana tahu apa - apa.


Tapi lepas makan ubat herbal tu, alhamdulillah sakit aku surut.
tapi untuk sehari je lah, 


Lepastu kitorang cuba lagi , pergi klinik kerajaan.
Em biasa lah dia bagi antibiotik ngan panadol.
-,-" Sakit sangat hati rasa.


Tak puas hati lagi, mak bawak pergi klinik Julia tak silap (Klinik yang khas untuk gigi)
Bila doktor tu cek, baru puas hati.
Dia kata ni sebab urat yang dibahagian gigi depan.
Gigi depan tu ada lubang kecil, tapi lubang dia dalam sangat.
So dia syorkan pergi klinik kerajaan supaya tutup lubang tu.


Akhirnya aku lega juga, bila jumpa doktor tu.
Then doktor tu kasi ubat ni

Axcel papain. Kalau korang sakit, cari ubat ni dekat farmasi key. Alhamdulillah, Lepas makan ubat ni dah tak rasa apa apa dah. Tapi kena makan 3 kali sehari. Jadinya selama seminggu lah aku makan ubat ni sampai lah bengkak tu surut.


Bila balik Uitm aku kena lagi sekali, nasib baiklah ada bekalan ubat ni yang aku dah prepare awal - awal. Jadi aku ke Uk (Unit kesihatan di uitm) Masa ni bukan sahaja sakit lelangit, gigi dibahagian gusi aku juga bengkak. Gigi garham baru tumbuh, atau dipanggil sebagai gigi susu. 


Bengkak teruk, sampai demam demam.


Masa tu aku tak pergi kelas design nasib baik cik wani faham. Masa aku call ira, sampai nangis sebab tak larat sangat nak cakap.


Bila aku pergi uk, nak ambil mc. Ada ke patut doktor cuba bagi mc pukul 2.00 sampai 3.15 pm je. Serius hangin je rasa satu badan.


Mungkin dr. tu tak rasa macammana sakitnya rasa bengkak lelangit tu.
Haihh.


So, hari khamis aku decide nak pergi klinik pergigian dekat batu gajah.
Yang ni geram juga.
Dia kata takda pape, biasa je.
Badan panas.


Bila aku cakap dr, kat kajang suruh simen lubang tu.
Dia kata lubang tu kecil je, tak perlu nak simen pun.
Lama - lama bengkak tu surut lah.


Serius masa tu aku angin je, Dia kata leceh lah, nanti awak kena buat operation pergi hospitalipoh dan lain lain.


-,-"


Last last aku fade up. Em takpelah doktor,
Lagipun kalau nak buat operation kena tunggu turn, dekat hospital ipoh lagi.
Dah la nak exam, kang masa cuti sem baru boleh buat operation.
Em tak apa lah.
Tak jadi.


Masa cuti sem, Gigi garham bengkak lagi. So abak bawa pergi klinik pakar dekat kajang. Dan lagi sekali , dia bagi ubat je. Lepas seminggu memanglah bengkak tu surut. Tapi gigi garham masih tak keluar lagi dari gusi.


-,-"


Kini aku tengah tunggu gigi untuk ke 32, tak taulah nak tumbuh gigi ni dekat mana, dah penuh dah. Kalau tumbuh memang makin senget lah gigi ni.
Hmm, Harap lah gigi tu tumbuh masa lepas habis diploma. Tengah cuti. takdalah perit sangat rasa.


Cepat sikit dapat buat braces kan, haha.


Sekarang aku just guna ubat gigi sensodyne atau colgate pro total 24 hours.
Kalau guna ubat gigi lain, comfirm gigi gusi bengkak balik.




Dr. Nabila ada apa apa pendapat?:)


Salam, nak makan ubat. Abak bawak balik ubat baru dari farmasi. Jom Try!


Thanks Abak, abang mak akak kak ainul:) sebab bersusah payah cari farmasi dan ubat

52 comments:

Anonymous said...

yeah,..ur disease like me too,.. memang sakit xtertahan la kalau lelangit bengkak... sy semua tmpat da kener,..kiri,kanan, tgh...sy elalki sejati pon leh nanges...ni pown sedang alami penyakit nih,.. aduii,.. da la bln puasa,..dugaan...

fashionableSHUHA said...

Ohhh, ramai sebenarnya yang kena disease ni. tapi bila pergi hospital pakar kebanyakan tk dpt cari solution. Sy pernah pergi ukm, pakar dia check, and still xjumpa apa apa problem. Kena scan, buat mcm mcm lagi. Try lah pergi hukm dekat kl. mana tau awak punya sakit dpt diselesaikan? Anyway thanks baca. Semoga cepat sembuh (:

Anonymous said...

terima kasih atas saranan,, saya pon same mcm awak,,, bnyk kali sakit gigi,.bila gigi dah baik,,lelangit pulak bgkak! nak ckp pon pyh,,,dah kwan2 tegur nape skrg saya dah senyap,,tak bising mcm dulu,,pdahal tgah menahan sakit,,, bile sakit gigi/lelangit,,, kepala jadi pening,,badan trus demam n rase nak tampar sume org yang wat kite bengang,,,hahaha

Anonymous said...

saya x tau lha lelangit sya ni dasyat sgt ke x. tpy die mcm luka dkt blh kiri, tpy entah lha. bile nk mkn mmg payah. kite kunyah kt blh kanan benda 2 pown mengada ngada nk skt jugak. da lha dgn lidah yg ada tumbuh putih2 nya lgy. sakit wo. penah try letak garam, kumur air garam tpy esoknya skt lgy. skt aty btol, x bole nk mkn bertambah camni. kdg bila mkn 2 rse nk menangis, skt sgt.

charcolas said...

nk tnye jugak la. ubat axcel papain tu doc bg utk antibiotik ke or tahan sakit eh? sy pon doc ade kasi ubat yg sama. tp bukan la sakit oral ke hape. skang ni tgh kompius. sbb ubat dr farmasi n doc bercampur2. pastu lupe mane 1 antibiotik, mane 1 thn sakit. takot overdose plak jap g :(

Anonymous said...

Last time sy kna.. teruk mcm nk gile. dlu 1 time kna.. mmg boleh thn lg. doctor ckp kna liang udara d area muka kna block. now im at mediveron clinik salak selatan.. die ckp infection..hadui ntah laa....

fashionableSHUHA said...

Excel papain tu ubat untuk surut bengkak. Ada certain doktor kata tak perlu makn ubat tu. Sy pun dah tak pasti .

Emm, btw alhamdulillah. Dah masuk setahun dah bengkak lelangit tu dah tak datang! Kekadang saya tunggu jugak bila nak datang, sebab sekarang tengah cuti . Takut pulak nanti dah masuk belajar balik, dah kena balik.

fashionableSHUHA said...

Mungkin sebab saya makan ubat antibiotik, yang pakar bagi kut.

Tak sangka pulak ramai jugak yang ada "Future disease " macam doktor cakap -,-" hehe. Btw apa kata korang pergi dekat klinik pakar, kalau kaya boleh lah pergi swasta, kalau macam saya jemput jemput pergi kerajaan. Bayar rm5 jeee! And service sangat baik! 5star!!! Pakar ukm, dekat KL

Pearl Bho said...
This comment has been removed by the author.
Pearl Bho said...

HAi,semua saya pun tgh mengalami sakit bengkak ni.. 3thn lps pernah kna operate kecil, dia nk ambil sample. Kna la tahan 1hari kt ward. Dok ward tros baik.lega. masa kt rumah 3hr rasa mcm nk mati. 3hr turut g hosp cakap tahap sakit ke8 bru dpt perhatian.besoknya juga kna OP. n ptgnya kluar tros sihat sampailah hr ni bru kne balik belah kanan plak. Dulu tgh2. Sakitnya mmg hanya yg pernah kena je rasa.. haha.. mmg masalah saraf ni.. jok kita semua cabot gg belakang.. supaya gg tumbuh cukup2 je.. kpd yg sakit tak tahan pergi hosp selayang ckp sakit level 8 takleh mkn sure msk ward n dpt injection besok tros baik :) goodluck guys

Mohd Azizi S said...

dan plg malang, sy sedang.... huhuhu!!! mmg sakit la! ujian.. ujian..
hr tu doktor kata, kena bt pembedahan gigi depan.. iaitu akar. kos dalam rm300. mcm mahal sgt pula :(

Anonymous said...

bengkak lelangit inie kdg2 ader wat awk rase telinga tertutup x??? i skrg nie runsing pikio pasal bnde2 nie... stresssssss...........

Amy Jay said...

adoiii...sy skrg tengah mengalami sakit ni... da seminggu da ni... makan sakit.. bcakp sakit.. urat area dekat2 gigi blkng.. taktau solution nya ni... kena lidah pun sakit.. tolongggggg sayaaaaaa....

Amy Jay said...

tolong saya pon tgh sakit bende ni.. hadooi sangt la sakit.. area kat blakang gigi depan.. makan sakit..cakap sakit.. kena lidah pun sakit... tolongggg............

Anonymous said...

aku pun kena sakit yg sama aduhai la nasib-nasib..makan sakit..kena lidah sakit..cakap sakit..hari -hari kena makan ubat tahan sakit.tp sakit tak berhenti malah makin kembang..rasa mau marah orang saja..pergi klinik kerajaan di bagi antibiotik dan tahan sakit.rasa mau cucuk jak kembang itu pakai jarum...mau tanya ubat excel papain tu dijamin bekesan ke?

syerry asikin said...


Memang sakit ker hemmmmmm... Saya ada gigi buruk dalam gusi yang x dicabut lagi n sekarang terasa lelangit tu mengelmbung jer macam Kena bisul air tapi x rasa sakit lagi hem memang perengkat dia kita x rasa per2 ker

syerry asikin said...


Memang sakit ker hemmmmmm... Saya ada gigi buruk dalam gusi yang x dicabut lagi n sekarang terasa lelangit tu mengelmbung jer macam Kena bisul air tapi x rasa sakit lagi hem memang perengkat dia kita x rasa per2 ker

Nita Jks said...

Saya pun bengkak di lelangit sejak semalam. Doktor cakap ada infection sebab saya kena food allergy (baru balik dari outstation). Bengkak tu ada nanah, doktor nak cucuk, tapi saya takut dan mintak ubat je. Dalam 2 jam lepas makan ubat, bengkak tu pecah sendiri dan banyak tisu kena pakai untuk tampung dan cuci nanah + darah yang keluar. 3 jenis ubat yang doktor bagi.
1. Augmentin 625mg tablet
2. Arcoxia 120mg tablet
3. Difflam 0.15% solution 100ml

Sekarang dah tak sakit lagi. Memang berkesan ubat2 ni. :)

Nita Jks said...

Saya pun bengkak di lelangit sejak semalam. Doktor cakap ada infection sebab saya kena food allergy (baru balik dari outstation). Bengkak tu ada nanah, doktor nak cucuk, tapi saya takut dan mintak ubat je. Dalam 2 jam lepas makan ubat, bengkak tu pecah sendiri dan banyak tisu kena pakai untuk tampung dan cuci nanah + darah yang keluar. 3 jenis ubat yang doktor bagi.
1. Augmentin 625mg tablet
2. Arcoxia 120mg tablet
3. Difflam 0.15% solution 100ml

Sekarang dah tak sakit lagi. Memang berkesan ubat2 ni. :)

Anonymous said...

baru bli PAPAIN utk gusi bngkak...kna telan ke kemam? please help..lpa nk nya pharmacist

fashionableSHUHA said...

Telan, axel papain tu...

Alhamdulillah sampai la ni, tak kena lagi. Syukurrr sangat.

Yang sakit tu, jangan lupa jumpa dr. K. Hehe

Anonymous said...

Aku ingat aku sorg je yg kene. Ramai gak yg senasib. Syukur Allah bg kita nikmat sakit ni. Menguji kesabaran kita.

Anonymous said...

Saya pun selalu kena sakit bengkak lelangit ni..sekarang pn tgh tahan sakit.. berkali2 jumpa doktor tp tak dapat pencerahan. rasa cam buang masa plak tggu lama2 tp result yg dapat "biasa la ni.. ramai yang kena mcm awak"... pernah sy check dekat 1 klinik ni..doktor tu ckp ini adalah punca dari akar gigi depan.. hanya ubat tahan sakit je yg boleh tolong. ni pun muka dh bengkak sebelah kanan.. walaupun 1 tahun 3-4 kali kena tp setiap kali kena sakit nya...tuhan saja yang tahu...

pejullkch said...

Asalnya gigi berdarah selang sebulan. Anggap biasa je.terlanjur cabut gigi bgtau la kt doktor tu. Dia kata urat gigi dpn prob.cabut or injek Bole baik.so injek je la.80. Tp malangnya celaka punya dokto.skrg hari2 berdarah n bengkak lelangit. G klinik gov cakap xde apa2 tu

pejullkch said...

Asalnya gigi berdarah selang sebulan. Anggap biasa je.terlanjur cabut gigi bgtau la kt doktor tu. Dia kata urat gigi dpn prob.cabut or injek Bole baik.so injek je la.80. Tp malangnya celaka punya dokto.skrg hari2 berdarah n bengkak lelangit. G klinik gov cakap xde apa2 tu

kewitkewis said...

sy kene jgk lelangit bengkak ni since umur 17 lg n now dah 32..huhu dia bengkak sepanjang masa cuma bila mkn bnda manis br sakit n bila tekan kuar darah..tp lately mcm makin kerap lak bdarahnya..xdela sakit..actually dulu penah wat root canal treatment kat gigi dpn..

Elys Mohammad said...

saya pon kena juga..asyik mkn ubat tahan sakit je.. da 3 hari sakit. dulu kecik je,bole hadap lagi sakit lagi.sekarang amik ko,besar ibu jari bgkak dia. nak bercakap pon pelat. lidah plak asyik ke c2 je.

Elys Mohammad said...

saya pon kena juga..asyik mkn ubat tahan sakit je.. da 3 hari sakit. dulu kecik je,bole hadap lagi sakit lagi.sekarang amik ko,besar ibu jari bgkak dia. nak bercakap pon pelat. lidah plak asyik ke c2 je.

Rina Pretty Healthy said...

huhuhuhu.. tengah tahan sakit..nk makan mood raya pon cancel.. nk buat apa ni.. dekat sminggu da.. xley tahan. makin lama makin teruk. huhuhuhu. dahla preggy xley mkn ubat sebarangan..

Unknown said...

sy pom kena bengkak lelangit jgk...die punya sakit mmg sakit giler2..setiap kli skit asyk mkn painkiller..dah bpe klinik dh pegi..tp just doc bg painkiller n antibiotic je..skrg dh msuk smnggu bengkak ni x surut jgk...pegi klinik doc asyk bg antibiotic je..ermmmmm

Anis anys said...

sy pom kena bengkak lelangit jgk...die punya sakit mmg sakit giler2..setiap kli skit asyk mkn painkiller..dah bpe klinik dh pegi..tp just doc bg painkiller n antibiotic je..skrg dh msuk smnggu bengkak ni x surut jgk...pegi klinik doc asyk bg antibiotic je..ermmmmm

Nora said...

Klu g hospital jumpa doktor bahagian apa yer?..saya punya lelangit doktor klinik kata bernanah..ubat klinik x jalan..ingat nk g hospital.

Najmiah Ibrahim said...

Kali pertama sakit lelangit .. Sakit tu baru start hari ni.. Bahagian kanan pulak tu .

Anonymous said...

sy kali prtama. die bgkak dan keras... nk mnelan mmg sakit.huhuh xpergi lg jumpa Dktor.. niat nk prgi jgk.

Mohd al qarib Abraham said...

X tau mau buat apa bengkak kembung dkat gigi berlubang..nak pecah kn jak ..tngh risauuu..ada cara nak sembuhh x

Unknown said...

La saya pun bengkak ni.... x sakit. Sbb dah telan antibiotik. Tapi kenapa tak surut bengkak. Mohon pencerahan sapa yg dah kena

Juana Juana said...

La saya pun bengkak ni.... x sakit. Sbb dah telan antibiotik. Tapi kenapa tak surut bengkak. Mohon pencerahan sapa yg dah kena

hafiza hassan said...

Mmg kena jumpa dr gg je ke? Kalau jumpa dr biasa, boleh tak? Mmg sakit :'(

zairol rich said...

Alhamdullilah lepas pakai stokin ajaib bengkak lelangit dan sakit gigi hilang dalam 10 minit. Sakit dan bisa nya tuhan je tahu. 019-2846918 zairol

zairol rich said...

Alhamdullilah lepas pakai stokin ajaib bengkak lelangit dan sakit gigi hilang dalam 10 minit. Sakit dan bisa nya tuhan je tahu. 019-2846918 zairol

itsme said...

Tengah alami jgk ni..ni kali kedua kena..ptama kali kena mmg xblh mkn sebarangan lgsg..just solid food je yg blh diterima..pg klinik gigi kerajaan..mintak doc cabut dia kata syg sbb gigi dpn..dia godek2 cuci bagai..lastly bengkak makin teruk..xtahan p klinik ptrjaya pulak doc bg ubat surut bgkak ni + antibiotik + tahan sakit dgn ubat demam..sbb sapa yg kena ni kompem bdn rasa sejuk panas nk demam. Huhu ni kali kedua baru lps mkn ubat tahan sakit dgn surut bgkak..harap2 berkesan laa..

Zurainny Ismail said...

Kalau ikut pengalaman akak, papain mmg berkesan utk kes gusi bengkak - tapi mesti jenama Axcel, papain lain x berkesan.

nik rahaya said...

Br balik dr klinik.. Kes ni jugak... Dr kata resdung.. Mggu dpn kalu xsurut n msih bernanah kena tebuk laaaa...

nik rahaya said...

Br balik dr klinik.. Kes ni jugak... Dr kata resdung.. Mggu dpn kalu xsurut n msih bernanah kena tebuk laaaa...

nik rahaya said...

Br balik dr klinik.. Kes ni jugak... Dr kata resdung.. Mggu dpn kalu xsurut n msih bernanah kena tebuk laaaa...

Unknown said...

😂😂😂 muhahaha, saya pun bederet dari bulan 10, bulan satu dah cabut wisdom tooth, skrg this problem pula 😂😂😂

najihah said...

saya kena teruk sampai tak boleh makan, nak bercakap sakit tahap dewa. sampai adik saya kata kau nk bisu ke�� tapi mmg sangat sakit Allah je yg tahu now lidah semakin okey. tapi gusi and lelangit pulak bengkak�� tak tahu nak buat cm mana. saya dah pergi hospital tapi dia bagi ubat antibiotik tapi still tak berkesan. nak makan pon sakit. so ubat apa yang saya patut belo ni mohon pencerahan.

Qaleesya Khairil said...

Saya sedang mengalaminye. Sakit lelangit belah kanan. Mkn mee hoon gorwng panaz2 pastu lecur kot kat situ... But Merah je x naik putih2 dh masuk 5 hari ni. Sakit ya ampunnnn mkn pun Sakit. alang2 Sakit saya start LA berdiet. 4 hari Turun 2 kg.. Penangan Sakit lelangit ni. Doakan saya cepat sembuh yer.

Anonymous said...

sakit sgt...huhuhu...tgh mkn td tetiba sakit.igtkn lps kumur2 ok (tkt mknn msk gigi berlubang) tp still skt gk.adoi...

alieyda76 said...

ada gambar lelangit yang bengkak tuh tak sebab saya sekarang kat lelangit macam ada benjolan kat tengah2 tuh tapi tak sakit pon

Anonymous said...

hari ni 23 nov 2017 masih sakit,dmm,mlm x bley tdoq,llngit smua bgkak,pipi jd ulser,start hri khmis 16 nov 2017 ada bnjol kcik kat area rahang pipi,nk mkn nsi sakit,mnum ayaq sakit, telan ayaq lioq pun sakit,pling sakit gigi tumbuh kat lelangit blah knan,p klnik gg gov doc buat surat rfer pkar GH dan tgh tggu hbs ubat antibiotik baru bley jmp pkar,kna operet juga rasanya.yg pnting sakit wooo sbb tu mkn ubt thn sakit yg kuat.

yatie adwiz said...

da nak sebulan kot aq alami sakit lelangit belah kanan ni...bila tgok kt cermin, mcm luka..smpi bengkak pipi ni...mulanye igtkan sakit gusi bese?, bila aq tgok n belek2 kt cermin, aq jadi takot plk..takot pnyakit ntah pape..haih...hrp2 xde pape lah....nk try la pil papain yg u olls gtw kt komrn ats2 tu..hrp2 berkesan dgn izin Allah..skg ni aq nk mkn pon..nk telan pon susah..adoyai...mcm sme je kn ngn sakit yg di kongsi kt sini...hmmm

//Finally Im Back!

Assalamualaikum, Fuhhh *Tiup habuk* Lepas bertahun tahun tak menaip, hanya Allah SWT sahaja yang tahu rindunya aku pada blog ni. Lupa pas...