Wednesday, May 25, 2011

//Ini rupanya rasa bila dapat bahagiakan keluarga,

ALHAMDULILAH:)

Bersyukur sangat dengan izin Allah, akhirnya saya dapat membahagiakan keluarga.
Maklumlah saya bukanlah seorang yang bijak.
Dan hari ini, saya membuktikan apa - apa pun boleh berlaku dengan izin Allah.

Pointer melebihi target saya.

:)

*Teruskan usaha untuk menggapai impian.






bila lah nak baik dengan akak ni,
Salam shuha.

Friday, May 6, 2011

//First design ,as student in Uitm

Assalamualaikum.
Tajuk entri sangat childish. Well after a week, saya dah kumpulkan beberapa design dari part 2, which is kitorang baru first-time belajar membuat rekaan.

setiap pelajar dapat satu nature, berdasarkan gambar - gambar yang lecturer pilih. Ada dapat lebah la, semut, daun kering, ikan, rama - rama, bunga and so on.

Projek pertama , RESEARCH. research ni kami kena masukkan element and principle. What is element and principle actually? Ok please search internet ^^,
Act, ada line, space space, gradiation and so on. and dalam reseach jug
a adanya drawing, texture ,ambigious dan lain - lain.

Kemudiannya kami diminta untuk membuat silhoutte. Mula - mula tu macam apa tu? apa tu? Sebut pun tak reti. See wet? Su wet? At the last Sil - lu - wet. Yeah Great! What is silhoutte? Silhoutte adalah ^^" Blurr. Emm, lebih kurang macam sebelum mereka sesuatu mesti kena tahu silhoutte apa yang kita nak gunakan , contohnya pencil line, empire line, h - line, cocoon, bustle, vshape, dan banyak lagi. Masa tu memang sakit kepala sangat nak cari benda- benda ni semua. Jangan kata internet tade? Laptop pun
masih tiada. Bertungkus lumus mencari, sebab 2 minggu lepas tu dah kena hantar.And something bad happened, Ok never
mind -.-

Lepastu kitorang dapat kerja sketch figure drawing dengan memasukkan research yang kita dapat. Saya telah memasukkan blossom:) Nak tau kitorang kena buat berapa? 50 je, campur bahagian depan dan belakang sama dengan 100. Best sangat^"
Lepastu lecturer akan pilih 10 untuk dibesarkan menjadi A3, 10 masukkan line dan 10 lagi masukkan warna. Letak dalam fail.

Last sekali dari 10 tu, lecturer akan pilih 2 line, dan 2warna untuk diletakkan dalam mounting board, termasuklah dengan skecth untuk final.

Anddddd the best thing is, last minute kena tambah lagi 20 ^^"

Last sekali kena buat story board. Ok kerja ni excited.

And the last thing is to make a 3D :)
Mula - mula lecturer tunda 5.5, lepastu awalkan balik ke 30.4^^,




Bahagian bawah, dan setiap helai daun - daun itu perlu dijahit texture.
Baju? Macam hana tajima tak, haha:P
Kedudukan bilik, pada pukul 2.30 am. Yang lain dah tidur,

Masa tu tidur 1-2 jam je, otak pun sakit, Roommates pun takut, sebab muka macam zombie sri iskandar dah. Kerja banyak lagi tak siap, mana nak kena pergi bengkel untuk menjahit? Figur drawing tak siap lagi, nak pergi keluar beli barang yang cukup. And kaki bengkak, jalan terhenjut - henjut. Dan hanya ada masa sekejap je untuk menangis, bagi meluahkan perasaan. 5minit menangis, lap air mata minum air, tarik nafas, ingat Allah , terus buat kerja -,-

Masa tu hanya Allah je yang tahu,

2day before assessment, Student dah jerit - jerit. Ohh tidak project runway! project runway! kita tak cukup masa and bla .. bla..bla..

Pukul 12.30 am, dan esok hari penilaian. Alhamdulillah:)

Masa untuk pentingkan diri sendiri ketika itu,
makan sehari sekali pada waktu malam sahaja.
Saya menamakan ketika itu bukan kehidupan yang nyata.
"Today was a fairytale "

Hari penilaian adalah hari yang paling takut bagi saya. Datang pun lambat,

So enjoy, lihat design design rakan - rakan saya yang sangat gempak:)

syuhaidah,
Fauzi,
mazrul,
Ira, i lovee you ira. haha:P

Syamil,
Puteri intan baiduri,
Puteri nurul husna,
Meor,

Faiz,
Ally,
Dayah or doyot,
amin,
Intan,
Tasya,

atiq,
ika,

Mek,



Where is my design?
Promise you won't laugh. -,-





-
-
-



















This is my design, inspired by blossom. *Shame.

Thank you pn zolina, help damsel in distress^^"

Alhamdulillah, semua art work saya telah diambil, termasuk design 3d ni. I dont know why, tapi this dress would be in exhibition next sem. Dan pn zolina kata nanti dress ni akan dibaiki sedikit sebelum dipamerkan, untuk apa? saya tak ingat sebab masa tu I was blur, sebab berdebar dan takut kena marah. Tapi sebenarnya Pn zolina & en ijad suka artwork saya. & I really thankful. Saya hanya mampu tersenyum. Honestly, I really shocked. & Thank you to Zana, became my model :) Thank you shida dila ika, for help me alot, thank you classmates.

Selepas tamatnya penilaian, saya pulang dengan tangisan kegembiraan. & I cried with roommates and they said congratulations.

The last word ;

Thank you Allah almighty, Saya percaya setiap dugaan yang menimpa saya pada awalnya akan ada hikmahnya : , ) I learned everything. &. Thanks family,

Salam shuha,

//High Tea,:)

Assalamualaikum,
Baiklah saya cuba untuk menceritakan tentang high tea yang baru berlaku bulan 2 yang lalu. Well hey! What more can I say, friends make it look more interesting. Eventhought it not interesting.I mean a really interesting '_' "

Just enjoy the picture, because I can't lying this story to seem interesting.

Zana dan wanie,
Part 2, tapi kelas lain - lain.
YEAH!!! 2d.
Zana, kakak yang rock tapi baik hati:)
Umi & ira, kawan baik:)
Ira, Sangat lembut ok. Tapi dah ada yang punya.:P

Gothic,


wanie, piah and najwa
Group c and D Buat persembahan,
Before eat, haha:P


Bestfriend in group d. ?
Pun boleh,
Thanks,

Ok bye, Assalamualaikum:)

Semua yang saya pakai, terdapat di TS^^, (Thanks to emak and abak yang sponsor, and to akak yang teman,)

Salam shuha,

Wednesday, May 4, 2011

//Cinta itu Subjektif


Salam, Aku berhari hari mencari mood untuk menulis sesuatu. Akhirnya ia datang juga, feeling - feeling jiwang ini datang setelah aku gigih mencari baju - baju kahwin untuk abang dan tunangnya. Bukanlah maksudnya pergi search kat butik, search google dah cukup, dunia kan dah maju -,-"

Dari sekolah dulu aku dah menanam perasaan bahawa aku akan jahitkan baju kahwin untuk bakal kakak ipar. Disebabkan abang je seorang abang yang aku ada, so she is lah kan, Tunang abang lah orangnya. Excited. Insyaallah benda tu akan termakbul dan terjadi. Amin.

Tarikh masih tak ditentukan lagi. Sebab akhir tahun ni fully booking oleh ahli keluarga yang lain. HAHA, sukanya abang tak boleh kahwin lagi. Sebenarnya I hope abang akan kahwin pada tahun hadapan, Kalau boleh lepas saya tamat diploma. Ohh kejam gila.

Dress paling memikat hati saya buat masa ini adalah.
Awesome! Cantik sangat, tapi maybe colour lain kut. Gold ke? ^^"

Yang lain cantik juga, tapi bila tunjuk dekat abang , beliau lebih prefer yang ini. Muslimah katanya.

Baju abang pula, beliau nak kot macam syeikh muzaffar. Over" haha. Mak pula lebih prefer dua dua pakai kain songket je, tak payah moden - moden sangat.

Berbalik pada soalan cinta itu terlalu subjektif.

Aku ada seorang kawan di uitm, dia selalu sangat tanya aku soalan yang agak mencabar ! Haha,

Nash, kau percaya tak pada cinta pandang pertama?
Nash, kau tak percayakan cinta ke?
Nash, kau tak suka bercinta ke?
Nash, kau pernah bercinta?

'____________________________________________'

Aku kadang - kadang layan je, dan kadang - kadang aku diam, malas nak jawab.
Apa kau fikir aku takda perasaan ke? Geram.
HAHA (bukan bermaksud emotional ya, )

So ini jawapan untuk soalan - soalan yang begitu mencabar.

Siapa yang tak nak bercinta, dicintai dan mencintai? Cinta itu kan terlalu subjektif. Jadi buat masa sekarang aku hanya percaya cinta kepada Allah, Nabi Muhd, Ibu bapa, Keluarga dan cinta kepada islam. Bukankah Allah telah menyusun segala-galanya? Dan jodoh telah ditetapkan? Jadi aku percaya pada jodoh dan takdir. Aku selalu jatuh cinta, tetapi cinta sentiasa datang dan pergi, ianya tidak kekal. Aku juga sedang menunggu seseorang yang sedia menerima aku sebagai seorang isteri bukan sekadar teman wanita. Hadirnya cinta yang akan mendekatkan aku kepada agama islam, bukan mendekatkan aku ke dalam lembah maksiat. Kerana cinta itu adalah sesuatu yang indah jika kita amalkan dengan cara yang benar.

*Malu.

Haha, ok salam. Nantikan cerita sem 2:)

Love shuha.

//Finally Im Back!

Assalamualaikum, Fuhhh *Tiup habuk* Lepas bertahun tahun tak menaip, hanya Allah SWT sahaja yang tahu rindunya aku pada blog ni. Lupa pas...