Friday, May 6, 2011

//First design ,as student in Uitm

Assalamualaikum.
Tajuk entri sangat childish. Well after a week, saya dah kumpulkan beberapa design dari part 2, which is kitorang baru first-time belajar membuat rekaan.

setiap pelajar dapat satu nature, berdasarkan gambar - gambar yang lecturer pilih. Ada dapat lebah la, semut, daun kering, ikan, rama - rama, bunga and so on.

Projek pertama , RESEARCH. research ni kami kena masukkan element and principle. What is element and principle actually? Ok please search internet ^^,
Act, ada line, space space, gradiation and so on. and dalam reseach jug
a adanya drawing, texture ,ambigious dan lain - lain.

Kemudiannya kami diminta untuk membuat silhoutte. Mula - mula tu macam apa tu? apa tu? Sebut pun tak reti. See wet? Su wet? At the last Sil - lu - wet. Yeah Great! What is silhoutte? Silhoutte adalah ^^" Blurr. Emm, lebih kurang macam sebelum mereka sesuatu mesti kena tahu silhoutte apa yang kita nak gunakan , contohnya pencil line, empire line, h - line, cocoon, bustle, vshape, dan banyak lagi. Masa tu memang sakit kepala sangat nak cari benda- benda ni semua. Jangan kata internet tade? Laptop pun
masih tiada. Bertungkus lumus mencari, sebab 2 minggu lepas tu dah kena hantar.And something bad happened, Ok never
mind -.-

Lepastu kitorang dapat kerja sketch figure drawing dengan memasukkan research yang kita dapat. Saya telah memasukkan blossom:) Nak tau kitorang kena buat berapa? 50 je, campur bahagian depan dan belakang sama dengan 100. Best sangat^"
Lepastu lecturer akan pilih 10 untuk dibesarkan menjadi A3, 10 masukkan line dan 10 lagi masukkan warna. Letak dalam fail.

Last sekali dari 10 tu, lecturer akan pilih 2 line, dan 2warna untuk diletakkan dalam mounting board, termasuklah dengan skecth untuk final.

Anddddd the best thing is, last minute kena tambah lagi 20 ^^"

Last sekali kena buat story board. Ok kerja ni excited.

And the last thing is to make a 3D :)
Mula - mula lecturer tunda 5.5, lepastu awalkan balik ke 30.4^^,




Bahagian bawah, dan setiap helai daun - daun itu perlu dijahit texture.
Baju? Macam hana tajima tak, haha:P
Kedudukan bilik, pada pukul 2.30 am. Yang lain dah tidur,

Masa tu tidur 1-2 jam je, otak pun sakit, Roommates pun takut, sebab muka macam zombie sri iskandar dah. Kerja banyak lagi tak siap, mana nak kena pergi bengkel untuk menjahit? Figur drawing tak siap lagi, nak pergi keluar beli barang yang cukup. And kaki bengkak, jalan terhenjut - henjut. Dan hanya ada masa sekejap je untuk menangis, bagi meluahkan perasaan. 5minit menangis, lap air mata minum air, tarik nafas, ingat Allah , terus buat kerja -,-

Masa tu hanya Allah je yang tahu,

2day before assessment, Student dah jerit - jerit. Ohh tidak project runway! project runway! kita tak cukup masa and bla .. bla..bla..

Pukul 12.30 am, dan esok hari penilaian. Alhamdulillah:)

Masa untuk pentingkan diri sendiri ketika itu,
makan sehari sekali pada waktu malam sahaja.
Saya menamakan ketika itu bukan kehidupan yang nyata.
"Today was a fairytale "

Hari penilaian adalah hari yang paling takut bagi saya. Datang pun lambat,

So enjoy, lihat design design rakan - rakan saya yang sangat gempak:)

syuhaidah,
Fauzi,
mazrul,
Ira, i lovee you ira. haha:P

Syamil,
Puteri intan baiduri,
Puteri nurul husna,
Meor,

Faiz,
Ally,
Dayah or doyot,
amin,
Intan,
Tasya,

atiq,
ika,

Mek,



Where is my design?
Promise you won't laugh. -,-





-
-
-



















This is my design, inspired by blossom. *Shame.

Thank you pn zolina, help damsel in distress^^"

Alhamdulillah, semua art work saya telah diambil, termasuk design 3d ni. I dont know why, tapi this dress would be in exhibition next sem. Dan pn zolina kata nanti dress ni akan dibaiki sedikit sebelum dipamerkan, untuk apa? saya tak ingat sebab masa tu I was blur, sebab berdebar dan takut kena marah. Tapi sebenarnya Pn zolina & en ijad suka artwork saya. & I really thankful. Saya hanya mampu tersenyum. Honestly, I really shocked. & Thank you to Zana, became my model :) Thank you shida dila ika, for help me alot, thank you classmates.

Selepas tamatnya penilaian, saya pulang dengan tangisan kegembiraan. & I cried with roommates and they said congratulations.

The last word ;

Thank you Allah almighty, Saya percaya setiap dugaan yang menimpa saya pada awalnya akan ada hikmahnya : , ) I learned everything. &. Thanks family,

Salam shuha,

16 comments:

KinaMissOne said...

WAHHHHH ! SGT CANTIK LAH FASHION DESIGN KAMU SEMUA :D TERUJA TENGOK ! hUHU. LEPAS NI BOLE LA DESIGN BAJU KAWIN I. hahA :P

dentist-to-be said...

shuha!!
hebatnyeeerrr....

fashionableSHUHA said...

Boleh boleh, betul ni kina? Janji tau ^^" haha

fashionableSHUHA said...

Nabila. thanks:) biasa je, dh delete fb ke?

dentist-to-be said...

a'ah dah delete..
nanti nak buat yg baru..
insyaallah~
fb lame byk mende lagha..
astaghfirullah~

nisa said...

hi adek, akak nak tanya if adek kenal saper2 fashion student yg nak intern or keje. akak ader boutique kat kl and nak cari orang yg boleh menjahit dah design :)

fashionableSHUHA said...

Ohh, nanti saya tanya yang lain. btw boleh bagi contact tak?
Butik kat mana , area mana.

fauzidahmokhtar said...

Assalam. Dik....akk senang mencari student yg nak mencari side.income dlm mendesign baju dan jubah....boleh tolong tak?

Ika said...

salam kak . Saya baru nak amek fashion , insha allah di uitm . boleh tak saya nak nombor fon@fb akk ? tqvm :)

Nazihah Iskandar said...

Salam dik,sy memerlukan student yg bminat utk design tudung.kalau ada sesiapa yg bminat pls contact sy nazihahiskandar@gmail.com

SyAmilaANis said...

Akak memang berminat nak ambik course ni ke? Atau akak memang tak tahu apa apa pasal fesyen. Saya ingat nak ambik fashion jugak tapi saya risau sbb saya takda la kretif sangat.

Rahayu Arifin said...

Salam semua. Butik sy sedang mencari fesyen designer utk koleksi keluaran kami. Sila whatspp 0169553237 jika berminat. Thnks

muhammad shahir said...

salam semua,
sye akan melancarkan local brand. its a newborn company. Im seeking for fashion designers di dalam team management sye. kpade fashion designer yg berminat sila pm sye di no 013-6461769.

muhammad shahir said...

salam ika, sye sedang mencari team untuk melancarkan jenama sye. jika ika berminat boleh pm sye di 0136461769. sye boleh jelaskan dgn lebih lanjut

muhammad shahir said...

salam Shuha,sye ad idea untuk mlancarkan jenama sye. aln menandingi zara dan topman.
klau Shuha berminat atau ad kawan2 yg berminat. boleh pm sye di 0136461769. terima kasih

muhammad shahir said...

salam Shuha,sye ad idea untuk mlancarkan jenama sye. aln menandingi zara dan topman.
klau Shuha berminat atau ad kawan2 yg berminat. boleh pm sye di 0136461769. terima kasih

//Finally Im Back!

Assalamualaikum, Fuhhh *Tiup habuk* Lepas bertahun tahun tak menaip, hanya Allah SWT sahaja yang tahu rindunya aku pada blog ni. Lupa pas...